Hüvelyfolyás során folyadék vagy váladék távozik a hüvelyből. Gyakori jelenség a nőknél, és amennyiben nem társul égő, viszkető érzéssel, vagy egyéb tünetekkel, normálisnak tekinthető.

Fertilis korban lévő nők naponta 2-5ml hüvelyváladékot termelnek. Ez átlátszó vagy fehéres, nyálkás, általában szagtalan váladék. Mennyisége változó: fokozódik várandósság alatt, hormonális fogamzásgátlás mellett, peteérés idején, valamint a menstruáció előtt. A váladéknak nagyon fontos szerepe van a hüvely, és az alsó húgyutak védelmében, valamint a hüvely síkosításában.

Kórosnak tekinthető azonban a hüvelyfolyás azokban az esetekben, amikor az alábbi tünetek is jelentkeznek:

  • viszkető érzés a nagyajak tájékán, a hüvelybemenetnél, valamint a hüvelyben
  • pirosság, duzzanat, égő érzés a szeméremtesten
  • habos, vagy zöldes-sárgás váladék
  • bűzös váladék
  • vérrel tingált hüvelyváladék
  • fájdalommal járó vizelés, vagy szexuális együttlét

A hüvelyfolyás hátterében leggyakrabban fertőzés (baktérium, gomba, trichomonas), idegentest (tampon, óvszer, spermicid), vagy a változókorban jelentkező változások.

Bakteriális fertőzés

A hüvelyflóra egyensúlyának felborulása okozza a gyakran halszagúként emlegetett váladékozást. Lecsökken a lactobacillusok mennyisége, és emellett elszaporodnak a kórokozó baktériumok. Rizikófaktornak számít az irrigálás, a dohányzás, és a több szexuális partner jelenléte (annak ellenére, hogy nem szexuális úton terjedő betegségről van szó). Helyi- és szájon át történő kezelése is megoldható.

Gombás fertőzés

Általában túrós-fehér folyással járó gyakori megbetegedés. Rizikófaktora az antibiotikum kezelés, a fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, terhesség, és a csökkent immunrendszer-aktivitás. Szájon át szedhető tablettával, valamit helyi kezeléssel egyaránt gyógyítható.

Lévén sem a gombás, sem a bakteriális fertőzés nem szexuális úton terjedő betegség, így a partner kezelése nem szükséges.

Trichomonas fertőzés

Zöldes-sárgás szexuális úton terjedő fertőzés. Okozója egy Trichomonas vaginalis nevű egysejtű. Fertőzés alatt a szexuális élet kerülése szükséges, valamint a szexuális partner kezelése szükséges.

 

Megelőzés, és korai kezelés

A hüvelyfolyás megelőzésében fontos szerepet játszik a megfelelő szexuális higiénia fenntartása, a fokozott szénhidrátbevitel és a nejlon fehérneműk kerülése, a dohányzás abbahagyása, a testsúly rendezése. Bizonyos esetekben a meglévő fogamzásgátló alacsonyabb hormontartalmúra cserélése, síkosító használatának felfüggesztése is segíthet. Az intim zuhanyokat, irrigálást kerülje! Fontos, hogy vécézést követően a vécépapír alkalmazása mindig elölről hátrafelé, azaz a hüvely felől a végbél irányába történjen!


Hüvelyfertőzés gyanúja esetén érdemes Lactobacillust tartalmazó normál flóra használatát megkezdeni (patikában vény nélkül kapható pl. Gynoflor néven), hiszen az orvosi vizsgálat, és az adekvát kezelés megkezdéséig tudja csökkenteni a tüneteket.

 

Forrás: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD006289.pub2/full

https://www.uptodate.com/contents/vaginal-discharge-in-adult-women-beyond-the-basics?search=vaginal%20discharge&topicRef=5477&source=see_link

Megosztás