A PCOS egy olyan betegség, amely a menstruációs ciklus rendellenességével (anovulációs, vagyis elmaradt peteéréses ciklusok miatt) és emelkedett férfi nemi hormon (androgén) szinttel jár. Az emelkedett androgén szint férfias típusú szőrnövekedést (arcon, emlőbimbó körül, köldök felé egy vonalban), zsíros, pattanásos bőrt, és férfias típusú hajhullást okoz.

Bár a betegség nem teljesen visszafordítható, megfelelő kezeléssel a tünetek minimalizálhatók vagy eltüntethetők, és a páciens teljes életet élhet.

A PCOS-ben szenvedő betegeknél nagyobb rizikóval alakul ki cukorbetegség, és alvási apnoe.

Kialakulása

A betegség kialakulásának oka nem teljesen tisztázott. Feltételezhető, hogy a megnövekedett luteinizáló hormon (LH), és androgén szint befolyásolja a petefészkek működését.

Ennek következményeként a petefészekben felszaporodnak a 10mmnél kisebb tüszők (follikulusok) – innen ered a policisztás elnevezés. Ezek a follikulusok nem jutnak el a tüszőérés során a peteérésig (ovulációig). Ennek következtében felborul a hormonális egyensúly.

A petefészkek és a mellékvesék által termelt androgének (tesztoszteron, androszténdion, DHEA, DHEAS) szintje a magas LH-szint, és a magasabb inzulinszint miatt megemelkedik.

Tünetek

Menstruációs zavarok. Vezető tünetek a rendszertelen, vagy teljesen hiányzó menstruáció, a fokozott szőrnövekedés, férfias típusú hajhullás, zsíros és pattanásos bőr, és teherbe esési nehezítettség.

PCOS-ben szenvedő páciensek egy évben általában 6-8 menstruációs ciklusnál kevesebbel rendelkeznek.

Fokozott súlygyarapodás. A nőbetegek felében jelentkezik fokozott súlygyarapodás és elhízás.

Férfias típusú szőrnövekedés. Hirsutismus az arcon, mellkason, hason, alkaron és combon. Ezen kívül zsíros, pattanásos bőr is jellemző tünet.

Inzulin rendellenességek. PCOS-ben gyakori az emelkedett inzulinszint. Az inzulin felelős a vércukorszint szabályozásáért. Ha a szervezet csak fokozott inzulintermeléssel tudja a normál vércukorértékeket biztosítani, azt az állapotot inzulin rezisztens állapotnak nevezzük. Ha a vércukorszint emellett a fokozott inzulin termelődés mellett sincs jól szabályozva, azt glükóz intoleranciának hívjuk. Végül, ha a vércukorszint tovább emelkedik, kialakul a 2-es típusú diabétesz (cukorbetegség). AZ inzulinrezisztencia normál testsúly mellett ugyanúgy kialakulhat, mint túlsúlyos állapotban.

Meddőség. A rendszertelen ovuláció miatt nehezített a teherbe esés. Kivizsgálás 6-12 hónapnyi sikertelen gyermekáldás után javasolható.

Alvási apnoe. Alvási apnoe az az állapot, amikor a légzés rövid időre leáll alvás közben. Ez napközbeni fáradtságot, aluszékonyságot okoz. Ezen kívül fokozza az elhízásra való hajlamot, a szívbetegségek kockázatát, az inzulinrezisztenciát.

Diagnózis

A PCOS diagnózis felállításához gondos anamnézis, fizikális- és UH vizsgálat, és laborvizsgálat szükséges.

A diagnózis felállításához az alábbi 3 kritériumból kettőnek kell teljesülnie:

  1. Rendszertelen menstruáció, melynek hátterében ovulációs zavar áll
  2. Emelkedett androgén (férfi nemi hormon szint)
    1. labor által igazolt
    2. szubjektív tünetek által sejtett (ld. férfias típusú szőrnövekedés)
  3. A petefészkek policisztás ultrahang képe

Laborvizsgálatnak érdemes kitérnie a hormonrendszerre (FSH, LH, TSH, prolaktin, tesztoszteron, DHEAS), a koleszterinszintre, a cukoranyagcserére (inzulinszintet is beleértve).

Kezelése

Fogamzásgátló. Amennyiben gyermekvállalási szándék nem áll fenn, úgy a legkézenfekvőbb kezelés a hormonális fogamzásgátlás. Ez segíti a menstruációs ciklus rendezését, és a férfias típusú szőrnövekedés, valamint a pattanások kordában tartását. Fontos kiemelni, hogy a tünetek visszafejlődésével a PCOS nem „gyógyul meg”, a fogamzásgátló felfüggesztése után azok ismételten visszatérhetnek.

Szőrnövekedés kezelése. A közvélekedéssel ellentétben a szőr helyi eltávolítása (borotva, epillálás, gyanta) nem fokozza a szőrnövekedés ütemét, így bártan alkalmazható. Ezen felül jobb eredményt lehet elérni, ha emellett hormonális fogamzásgátlót is alkalmazunk. Amennyiben fél év alatt így sem érünk el sikereket, úgy egy speciális antiandrogén (spironolakton) használata is megkísérelhető.

Testsúlyrendezés. Az egyik leghatásosabb módszere a menstruációs ciklus rendezésének, és a PCOS egyéb tüneteinek kezelésének. Ezt diétával ÉS testmozgással lehet elérni. Terméketlenség (infertilitás, meddőség) esetén az elsődleges választandó kezelés.

Metformin. A metformin segíti a szervezet inzulinfelhasználását. Bizonyos esetekben sikerrel alkalmazható PCOS-ben is. Segíti a testsúlyrendezést, illetve, ha kombinált fogamzásgátló valamilyen okból nem alkalmazható – akár gyermekvállalási szándék miatt – kiegészítő kezelésként hasznos lehet.

Infertilitás kezelése. Amennyiben gyermekvállalási szándéka van a páciensnek, és a peteérés (ovuláció) hiányzik, úgy petefészek stimuláció (klomifén-citrát) alkalmazható. Ez a PCOS-ben szenvedő nők 80%-ánál triggereli (elindítja) a peteérést. Ennek az alkalmazása testsúlyrendezést követően ideális.

 

Forrás: UpToDate, patients edication, beyond the Basics

Megosztás