Napjainkban számos módszer érhető el fogamzásgátlás céljából. Ezek közül a legismertebbek az óvszer és a hormonális fogamzásgátló („tabletta”). A módszer korrekt kiválasztásához számtalan aspektust kell figyelembe venni, az ártól kezdve a mellékhatásokon át a későbbi gyermekvállalási szándékig.

Hatékonyság

A fogamzásgátlók hatékonyságát az ún. Pearl-index határozza meg. Ez a szám azt mutatja, hogy 100 nőből hány estik teherbe egy év alatt, az adott fogamzásgátlási módszert használva. A fogamzásgátlók hatékonyságában óriási különbség mutatkozik az elméleti (helyes), és tipikus (átlagos) használat között.

Fogamzásgátlás

Tipikus használat Helyes használat
Spirál (réz és hormon) <1 <1
Kombinált fogamzásgátló 9 <1
Óvszer 18 2
Megszakítás 22 4
Spermicid 28 18
Védekezés nélkül 85 85

Hogyan válasszunk?

Számos fogamzásgátló módszer érhető el, így a választás könnyebben személyre szabható. Tökéletes megoldás azonban nincs. A legjobb módszer az, ami hatékony, következetesen alkalmazható, Önnek és partnerének egyaránt elfogadható, és nincs kellemetlen mellékhatása. Fontos kérdések:

  • A módszer hatékonysága
  • Mennyire kényelmes a használata? Kell-e emlékeznem a használatára? És ha igen, fogok-e emlékezni rá?
  • Minden nap kell használni / bevenni?
  • Visszafordítható-e a módszer, illetve használat után milyen gyorsan lehet teherbe esni?
  • Több, vagy kevesebb menstruációs vérzéssel fog-e járni?
  • Mik a lehetséges mellékhatások, illetve komplikációk?
  • Mennyire megfizethető a módszer?
  • Véd-e a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben?

Méhen belüli eszköz (spirál, IUD)

A spirált a nőgyógyásza orvos helyezi fel a méh nyakcsatornáján keresztül a méhüregbe. A beavatkozás általában ambulanter (rendelőben) történik, ritka esetben azonban altatásban, műtőben is elvégezhető. Két nagy csoportja különíthető el.

  • Réztartalmú eszköz: általában 7 évig lehet a méhüregben. Meggátolja a petesejt beágyazódását. Néhányan erősebb, nagyobb mennyiségű mensesről, és fokozódó menstruációs görcsről számolnak be. Gyakrabban alakul ki kismedencei gyulladás, mint a hormontartalmú spirálok esetén.
  • Hormontartalmú eszköz (LNG, levonorgestrel tartalmú): műanyag eszköz, ami kiviteltől függően 3 vagy 5 éven keresztül ad le hormont, amely helyi hatású, tehát nem a vérből felszívódva fejti ki a fogamzásgátló hatást. Az eszköz által leadott hormon megváltoztatja a méhnyak nyáktermelését, ezáltal gátolva a spermiumok feljutását. Ezen kívül elvékonyítja a méhnyálkahártyát, ezzel csökkenti, vagy bizonyos esetben meg is szüntetheti a menstruációs vérzést. Ez a nyugalmi állapot kedvező az anyaméh szempontjából. A hároméves változat nem szült nőknek is felhelyezhető.

A spirálok bármely formájának optimális felhelyezése a menstruáció 2-6. napja környékén van (vérzés alatt, vagy az azt követő egy-két napon). Eltávolítása a ciklus bármely szakaszában, és a spirál érvényességi ideje alatt bármikor lehetséges. (pl.: Rézgyöngy, Jaydess, Mirena, Levosert)

Injekciós fogamzásgátlás

Magyarországon egy változata érhető el. Az izomba adott készítmény sárgatest hormon, amely beadását 3 havonta kell ismételni. Előnye, hogy rendszeres használat mellett biztonságos, és olcsón elérhető módszer. Hátránya a rendszertelen, vagy elhúzódó hüvelyi vérzés, pecsételő vérzés. A menstruációs és az ovulációs ciklus rendeződése a készítmény abbahagyása után akár másfél évig is elhúzódhat. (Depo-Provera)

Fogamzásgátló tabletta

A legtöbb fogamzásgátló tabletta kétfajta hormont tartalmaz: ösztrogénszármazékot (női nemi hormon) és progeszteronszármazékot (sárgatest hormon). A módszer igen hatékony, amennyiben szabályosan használják. Gátolja az ovulációt (peteérést), megváltoztatja a méhnyak nyáktermelését, ezáltal a spermiumok számára az nehezebben lesz átjárható. Rendszeressé teszi a menstruációt, áltatálban csökkentve annak mennyiségét, időtartamát, a menstruációs görcsöket, javítja a pattanásos bőr állapotát. A közhiedelemmel ellentétben a fogamzásgátló nem okoz súlygyarapodást, elhízást, szedés alatt pedig nem szükséges szünetet tartani.

A fogamzásgátló tabletta szedése bármikor elkezdhető, azonban érdemes a menstruáció első napjától alkalmazni. Ebben az esetben a szedés kezdetétől, már az első hónapban is védelmet biztosít. (pl.: Missee, Belara, Dienille, Mistral, Ditinell, Lindynette, Nobabelle daily, Rezia)

Mit kell tenni, ha elfelejti a tablettát bevenni? Általánosságban elmondható, hogy amennyiben egy tablettát elfelejt bevenni, úgy azt pótolni kell, amint lehet. Két, vagy több kimaradt tabletta esetén folytatni kell a tabletta beszedését napi 1 tabletta adagban, és 7 napig kiegészít fogamzásgátlás (pl. óvszer) használata javasolt.

Mellékhatások. hányinger, emlőfájdalom, puffadás, hangulatingadozás, pecsételő hüvelyi vérzés. Ezek zömmel 2-3 hónap alatt szűnnek. Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók szedésének legsúlyosabb mellékhatása, hogy emeli a trombózis (érrögképződés) kockázatát. Ez potenciálisan halálos állapotot tud eredményezni. Ezen kockázat csökkenthető, ha a tabletta szedés előtt a veleszületett (örökölt) trombózishajlamot kivizsgáltatjuk (Leiden-mutáció, prothrombin mutáció, protein C hiány, protein S hiány, antithrombin hiány).

Nem alkalmazható a fogamzásgátló tabletta, amennyiben a páciens dohányzik (és 35 év feletti), magasvérnyomás-betegségben szenved, előzményben mélyvénás trombózis vagy arra való hajlam szerepel, májbetegsége van, vagy ösztrogén-függő daganata (emlődaganat, vagy méhtest daganat).

Csak gesztagén tartalmú készítmények. A tradicionális fogamzásgátló tablettákkal szemben nem tartalmazza az ösztrogén komponenst. Azon pácienseknek ajánlható, akik szoptatnak, vagy nem szedhetnek ösztrogén tartalmú készítményt. Hatékony fogamzásgátló, amennyiben pontosan alkalmazzák, és minden nap azonos időben veszik be. Azonban néhány óra csúszás is elég lehet ahhoz, hogy a hatékonyságát elveszítse. (pl.: Azalia)

Sürgősségi fogamzásgátlás

Technikailag a hormonális fogamzásgátlók közé tartozik, azonban speciális alkalmazási igénye miatt külön tárgyalom. Csak gesztagén tartalmú készítmény, orvosi ellenjavallata az alkalmazásának nincs. Nem szükséges előtte sem fizikális, sem laborvizsgálat, azonban az esetlegesen már meglévő terhesség lehetőségét ki kell zárni! Az együttlétet követően 72 órán, vagy 120 órán belül kell bevenni (típustól függően). Túlsúlyos pácienseknél a hatása csökkenhet. Bevétel után általában egy héten belül jelentkezik hüvelyi vérzés. Amennyiben ez 3 héten belül elmarad, vagy épp ellenkezőleg: a meglévő hüvelyi vérzés nem áll el, úgy terhességi teszt végzése javasolt.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrűk a hormonális fogamzásgátlók közé tartoznak, tehát ösztrogén és gesztagén komponenssel bírnak. Ennek megfelelően a hatásmechanizmus ugyanaz, mint a szájon át szedendő társaiknál. A hüvelygyűrűt -nevének megfelelően - a hüvelybe kell felhelyezni, ahonnan folyamatosan, lassú ütemben szívódik fel a hatóanyag. A felhelyezést és a levételt a páciens végzi. A folyamat egyszerű, és a hüvelyben a gyűrű észrevétlen marad. Három hétig kell hordani, majd ezt követően egy hét szünetet kell tartani. Előnye, hogy a hatóanyag egyenletesebben szívódik fel, és kisebb mennyiség is hatékony, így kevésbé terheli meg a szervezetet. Mellékhatás profilja megegyezik a szájon át szedendő hormonális fogamzásgátlókéval. Használat közben a hüvelygyűrűt maximum 3 órára lehet eltávolítani. (pl.: Ladeering, NuvaRing)

Óvszer

Segítségével megelőzhető, hogy a spermium a hüvelybe, majd azon keresztül a méhüregbe jusson. Előnye a többi fogamzásgátló módszerhez képest, hogy meggátolja a szexuális úton terjedő fertőzések terjedését is. Hatékonysága növelhető spermicidekkel (ld. alább)

Spermicidek

Olyan kémiai vegyületek, amelyeket a hüvelybe juttatva elpusztítják a spermiumokat. Bár elméleti hatékonyságuk magas lehet, a tipikus alkalmazás során a Pearl-index számottevően csökken. Kiegészítő fogamzásgátlóként, valamint olyan esetekben ajánlható, amikor egyéb módszerek nem alkalmazhatók. 10 perccel az együttlét előtt alkalmazandó, és minden együttlét során meg kell ismételni. Hatékonysága csökken, ha az együttlét a felhelyezést követő egy órán túl történik, illetve, ha a készítmény szappannal érintkezik. Ezért az együttlétet közvetlen megelőzően, valamint utána szappanos mosakodás nem ajánlott. Amennyiben az együttlét során a készítmény kifolyik a hüvelyből, úgy annak ismételt alkalmazása szükséges. (pl.: Pharmatex)


A fenti, teljesség igénye nélkül készített összefoglalóból látszik, hogy a fogamzásgátlási módszerek spektruma széles, mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő megoldást. További tanácsadásért, illetve a módszer kiválasztásáért keressen bátran rendelőmben.

 

Forrás: https://www.uptodate.com/contents/birth-control-which-method-is-right-for-me-beyond-the-basics?search=contraception&topicRef=5459&source=see_link

 

Megosztás